Over Ons

De Ondernemers Vereniging Opheusden kent een geschiedenis die ruim een halve eeuw in beslag neemt.

Al in 1950 werd voor de eerste maal de voorzittershamer gehanteerd. 
Het eerste bestuur, dat bestond uit: Van Binsbergen, Van Zoest, Van den Berg, Vrieselaar en Van Hunnik, riep al direct het jaar daarop het handelsmerk van de vereniging in leven. 

We hebben het over de Winkelweek Opheusden. 
De start van de overbekende week vond plaats op zaterdag 13 oktober 1951. Dit jaarlijks terugkerende evenement staat symbool voor de ondernemende geest van Ondernemers Vereniging Opheusden. 
De winkeliers en ondernemers in het dorp zijn gedurende deze week volop in de weer met ludieke acties en verruimde openingstijden. 
De twee dagen durende jaarmarkt die steevast plaatsvindt tussen 14.00 en 22.00 uur trekt ook nu nog vele bezoekers aan. 

Door menigeen wordt zelfs vrij genomen op de betreffende dagen. Maar het had nog veel voeten in de aarde voor de jaarmarkt tot stand zou komen. Aan de markt konden in beginsel alleen eigen bedrijven deelnemen, Autobedrijf Kirpestein in Wageningen en Vogelenzang in Andelst werden echter aangeschreven om met hun deelname extra cachet te geven. Zij moesten fl. 5,00 betalen voor een standplaats en leden fl. 2,50. 

Op 8 oktober 1951 werd gediscussieerd welke hoofdprijs toegekend moest worden aan de winnaar van de bonnenactie. Een bromfiets durfde het bestuur nog niet aan vanwege de beperkingen die de loterijwet stelde aan de limiet van een hoofdprijs. De baten zouden ten gunste komen van het Groene Kruis. 
Er kon uiteindelijk een bedrag van fl. 942,60 geschonken worden. 

Pas op 17 september 1953 werd gestemd ten gunste van de bromfiets, en wel met 19 stemmen voor 11 stemmen voor twee fietsen. Tot zover een kijkje in onze historie. Vanzelfsprekend in de Winkelweek met haar jaarmarkt niet ons enige wapenfeit. Maar het geeft wel blijk van ons kunnen door de jaren heen. Van 22 deelnemers aan één van de eerste jaarmarkten tot meer dan 300 kramen nu. Deze groei staat synoniem aan de groei van capaciteiten en daadkracht van de OVO.

Naamswijziging

In 2019 hebben de leden besloten voor een naamswijziging, na 68 jaar Winkeliers Vereniging Opheusden te hebben geheten is gekozen voor de naam Ondernemers Vereniging Opheusden. De naamwijziging is gekozen omdat de helft van onze leden geen winkelier meer is maar ondernemer.